SUCCESVERHALEN

Laurian en zijn groene vingers


Laurian is in mei 2021 gestart met een traject bij Voor-Z. ‘Ik kwam uit het groen, heb hierin diverse certificaten en had bij diverse groenbedrijven stage gelopen. Het lukte mij alleen niet om een betaalde baan te vinden in het groen. Vanuit de gemeente Almelo ben ik toen aangemeld bij Voor-Z. In eerste instantie dacht ik; wat doe ik hier? Ik voelde mij toen geen medewerker voor ‘binnen’. Na verloop van tijd vond ik het werken als ‘productiemedewerker’ leuk. Prettige omgeving waarin er werd gekeken naar welke mogelijkheden er voor mij waren. We hebben toen met doelen gewerkt naar een dienstverband. Vanuit dit dienstverband ben ik met collega’s gaan werken bij diverse productiebedrijven, waaronder een vleesverwerkingsbedrijf. Dit was leerzaam en goed te doen. Maar ‘buiten’ bleef wel trekken. Er deed zich een mooie kans voor in het ‘groenwerk’. Nu werk ik als groenmedewerker op een industrieterrein in Almelo. Heerlijk! Lekker buiten werken; snoeien, bladblazen en dat samen met leuke collega’s. Voor de komende periode zit ik mooi op mijn plek!’

Angelique Kats en haar vriendelijke lach


‘Ik had al een tijd een uitkering en hopte van baan naar baan. Door fysieke ongemakken kon ik dat werk niet volhouden. Ik wilde uit de sleur komen. Veel mensen in mijn omgeving hebben een uitkering en dan krijg je steeds de verhalen over hoe moeilijk dat is. Ik wilde met mijzelf aan de slag gaan, weer onder collega’s zijn en een andere gespreksstof hebben.

Mijn werkcoach van de gemeente heeft mij daarom aangemeld bij Voor-Z. Ik kende Voor-Z niet en ging eerst op gesprek. Na het gesprek ben ik gestart. Bij Voor-Z voel ik mij op mijn plek. Goede collega’s, iedereen wordt welkom geheten en mooi werk. Er wordt in mijn werk ook rekening gehouden met mijn fysiek. In mijn geval doe ik veel zittend werk.

Er is begrip voor mensen met een rugzak en er wordt gekeken hoe ze nog wel in het arbeidsproces mee kunnen doen. Iedereen binnen Voor-Z is aardig, dat was ik niet gewend en dat is een verademing. Ik ga nu met plezier naar het werk, vroeger was dat wel anders. Ook al voel ik mij niet fit, dan ga ik toch. In het verleden zou ik dan thuisblijven.

Samen met Voor-Z zijn we bezig om de uren verder op te bouwen en is er een plan om fysiek weer fitter te worden. De verwachting is dat ik in de toekomst in dienst kom bij Voor-Z. Daar kijk ik erg naar uit.’

Geertje Feenstra, duizendpoot


‘Vanuit een UWV Werkfittraject startte ik bij Voor-Z. Ik begon met 4 uren per week en heb het van hieruit opgebouwd naar 28 uren. Vanaf 1 januari 2022 ben ik dienst bij Voor-Z.

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd. Toen ik startte bij Voor-Z was ik erg gesloten. Ik had een muurtje om mij heen gebouwd. Er is nog steeds een muurtje maar deze is veel dunner. Dit komt doordat ik vertrouwen heb in de eigenaren en in de omgeving waarin ik werk. Dit komt mijn eigen vertrouwen ten goede. Dan kom ik losser. Ze houden rekening met mijn fysieke klachten en krijg de vrijheid om het rustig aan te doen. Daarnaast houden ze mij goed in de gaten. Bijvoorbeeld als ik te hard werk of als ik alles opkrop. We gaan dan in gesprek, ze luisteren en samen komen we tot een oplossing. Vanuit Voor-Z word ik hier letterlijk in gestuurd. Dat is prettig en geeft rust.

Op zich heb ik een best wel bijzondere en afwisselende baan. Binnen Voor-Z ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse schoonmaak, het bedrukken van de bedrijfskleding, doe ik de algemene boodschappen en haal ik de cadeaus. Al enige tijd werk ik ook voor Qub Railverlichting. Ik ben er verantwoordelijk voor het verwerken van de internetorders. Verder verzamel ik de onderdelen van de orders, verpak deze en zorg dat het verzendklaar is. Daarnaast houd ik het magazijn netjes en wanneer ik er tijd voor heb houd ik de voorraad bij.

Vanaf de start was de begeleiding vanuit Voor-Z en Qub Railverlichting goed. Er is gezamenlijk gekeken hoe ik het beste ingewerkt kon worden en het beste tot mijn recht kwam. Het werk is hier leuk, fijne collega’s, goede begeleiding en lekker zelfstandig werken. Zo wil ik lang blijven werken. Ik zit goed op mijn plek.

Majella en Marcello, nauwkeurig tot ver achter de komma


Majella en Marcello kregen de kans om bij Voor-Z een administratief traject te volgen. Vanuit Voor-Z zijn ze stap voor stap meegenomen in het eigen maken van de administratie. Op dit moment voeren zij diverse werkzaamheden uit: debiteuren en crediteuren beheer, facturering, voorbereidingen van de aangiftes, verwerken ziekteverzuim en verlof, uitvoering salarisadministratie en ondersteunende taken contractbeheer. Beiden zijn in dienst van Voor-Z.

Hoe ervaren M&M Voor-Z? Marcello: “Het werk is afwisselend. Er is sprake van goede begeleiding en het is prettig dat er rekening gehouden wordt met mij als persoon. Het geeft rust dat ik fouten mag en zelfs moet maken. Dit is goed voor mijn leerproces. Tegelijkertijd merk ik nu ook dat ik meer verantwoordelijkheden en taken krijg. Dit is prettig en tegelijkertijd ook wel spannend.” 

Majella: “Het administratieve traject was leerzaam voor mij. Ik heb ervaring in licht administratieve functies maar had nog nooit in de boekhouding gezeten. De afwisseling in dit werk vind ik erg mooi. Het is fijn dat je de tijd krijgen om dingen uit te werken en het werk eigen te maken. Marcello en ik zijn meegenomen in de administratie. Er is vertrouwen gegeven. Leo en Ruben staan altijd open voor vragen. Het contract was voor mij de punt op de i.’

Gerjon, een aanpakker


‘Sinds juni 2020 ben ik bij Voor-Z. Ik kwam uit een lastige situatie en het was voor mij belangrijk om weer in een structuur en op werkniveau kon komen. Bij de start had ik geen verwachtingen. Ik ben gewoon in alle openheid gaan kijken en heb het op mij af laten komen. De eerste periode was lastig. Ik kwam met moeite in de structuur. Door ondersteuning vanuit de thuissituatie en de begeleiding vanuit Voor-Z is het gelukt om mijn werknemersvaardigheden te vergroten en versterken. Het voelt vertrouwt bij Voor-Z. Ik heb een dienstverband, weet wat ik heb en dit geeft mij rust.
In het werk wordt er gekeken naar mijn persoonlijke ontwikkeling. Soms heb ik net dat zetje nodig om door te pakken. Hier helpt Voor-Z mij blijvend bij.’

Gerjon werkt nu via Voor-Z bij Unit Steel. Unit Steel ondersteunt bedrijven in met producten en in advies binnen de hechttechniek. ‘Ik verzamel de orders en maak ze verzendklaar. Daarnaast zorg ik er ook voor dat er voldoende voorraad is en het magazijn er overzichtelijk uitziet. Het leukste in het werk vind ik het repareren en onderhouden van (niet)tackers. Hier word ik in opgeleid door iemand met veel ervaring.
Het is prettig werken bij Unit Steel. Het is uitdagend, leuke collega’s en ze ondersteunen mij in werk waar nodig.’